de kritische stem

Osho: Deze kritische stem is nooit van jou. Toen je een kind was, zei je vader: "Doe dit niet", en je moeder zei: "Doe dat niet." Wat je ook wilde doen, het was altijd verkeerd en wat je nooit wilde doen was wat ze wilden dat
je deed, was goed.

Je zit in een dubbele binding. Je weet wat het 'juiste' is om te doen, maar je wilt het niet doen, dus als je het uiteindelijk doet, doe je het als een plicht. Dan is er geen vreugde; je voelt dat je jezelf kapotmaakt, dat je je leven verkwist. Als je doet wat je leuk vindt, voel je je schuldig, voel je dat je iets verkeerd doet. Dus je moet van je ouders af, dat is alles. En het is heel eenvoudig, want nu ben je volwassen en je ouders zijn er niet meer; ze zitten alleen maar in je hoofd.

Ik bedoel niet dat je je ouders moet vermoorden – wat ik bedoel is dat je dit overblijfsel uit het verleden doodt. Je bent geen kind meer; erken dit feit. Neem de verantwoordelijkheid in eigen handen; het is jouw leven. Dus doe wat je maar wilt en doe nooit iets wat je niet leuk vindt. Als je ervoor moet lijden, lijd dan. Je moet voor alles de prijs betalen; niets is gratis in het leven.

Als je van iets geniet en de hele wereld veroordeelt het, goed. Laat ze je veroordelen. Accepteer die consequentie; het is de moeite waard. Als je iets niet leuk vindt en de hele wereld noemt het mooi, is het voor jou toch zinloos, want je zult nooit van je leven genieten. Het is jouw leven - en wie weet? Morgen ga je misschien wel dood. Geniet er dus van terwijl je leeft. Het zijn niet de zaken van iemand anders - noch van je ouders, noch van de samenleving, noch van welk ander dan ook. Het is jouw leven."

* * *


Twitter Facebook LinkedIn Volgen


de kritische stem

Corona en de toename van eetproblematiek

De stille hel van de eeststoornis

Wil je me helpen om mensen met een eetstoornis te helpen?

Wil je me helpen het boek 'Honger naar Vervulling' nog meer in de wereld te zetten?

Er is een uitweg uit de eetstoornis