Bij een eetprobleem is het van wezenlijk belang om jezelf te accepteren

Ik deel een tekst van de Oosterse mysticus Osho over acceptatie:

Accepteer jezelf

“Het moment waarop je jezelf accepteert, word je open, word je kwetsbaar, word je ontvankelijk. Het moment waarop je jezelf accepteert heb je de toekomst niet nodig, omdat je het niet nodig hebt om iets te verbeteren. Dan is alles goed, dan is alles goed zoals het is. In die ervaring begint het leven een nieuwe kleur te krijgen, een nieuwe muziek ontstaat.

Als je jezelf accepteert, is dat het begin van alles te accepteren. Als je jezelf afwijst, wijs je het bestaan af.
Als je jezelf accepteert, dan heb je het bestaan geaccepteerd. dan is er niets anders te doen dan genieten, dan het leven te vieren. Er is geen klagen meer, geen wrok; je voelt je dankbaar. Dan is het leven goed en is de dood goed, dan is vreugde goed en verdriet is goed, dan is het goed om met je geliefde te zijn en alleen zijn is goed. Dan is wat er ook gebeurt goed omdat het gebeurt vanuit het geheel.

Maar je bent gedurende eeuwen geconditioneerd om jezelf niet te accepteren. Alle culturen van de wereld hebben de menselijke mind vergiftigd omdat ze allemaal afhangen van één ding: verbeter jezelf. Ze creëren allemaal angstige bezorgdheid in je – bezorgdheid is de gespannen staat tussen dat wat je bent en dat wat je zou moeten zijn.

Mensen zullen gedoemd zijn om bezorgd te blijven als er een “zou moeten” is in het leven. Als er een ideaal is dat vervuld moet worden, hoe kun je je dan op je gemak voelen? Hoe kun je dan thuis zijn? Het is onmogelijk om iets totaal te beleven omdat de mind altijd aan het verlangen is naar de toekomst. En die toekomst komt nooit – hij kan niet komen. Door de natuur van je verlangen zelf is het onmogelijk. Wanneer hij komt zul je je andere dingen voor beginnen te stellen, je zult andere dingen gaan verlangen. Je stelt je altijd een betere situatie voor. En je kunt altijd in angstige bezorgdheid blijven, gespannen, ongerust – dat is hoe de mensheid voor eeuwen heeft geleefd.

Alleen heel zelden, af en toe, is een mens uit de val gekomen. Die mens is genaamd een Boeddha, een Christus. De ontwaakte mens is degene die uit de val van de maatschappij is ontsnapt, die heeft gezien dat dit gewoon absurd is. Je kunt jezelf niet verbeteren.

En ik zeg niet, dat verbetering niet gebeurt, onthoud dat – maar jij kunt jezelf niet verbeteren. Wanneer je stopt met jezelf te verbeteren, verbetert het leven jou. In die ontspanning, in die acceptatie, begint het leven voor je te zorgen, het leven begint door jou te stromen. En wanneer je geen enkele wrok hebt, geen enkel klagen, bloei je, draag je bloemen.

Dus ik zou tegen je willen zeggen: accepteer jezelf zoals je bent. En dat is het moeilijkste ding in de wereld want het gaat tegen je training in, tegen je opvoeding, tegen je cultuur in.
Vanaf het begin is tegen je gezegd hoe je zou moeten zijn. Niemand heeft ooit tegen je gezegd dat je goed bent zoals je bent; ze hebben allemaal programma’s in je mind gestopt. Je bent geprogrammeerd door ouders, door priesters, politici, leraren – je bent maar voor één ding geprogrammeerd: Ga door met jezelf te verbeteren. Waarheen je ook gaat, blijf rennen naar iets anders. Rust nooit. Werk tot je sterft.

Mijn lering is simpel: stel het leven niet uit. Wacht niet tot morgen, dat komt nooit. Leef het leven vandaag!

Jezus zei tegen zijn leerlingen “Kijk naar de leliën in het veld. Ze sloven zich niet uit, ze weven niet, ze spinnen niet – zelfs Solomon was niet zo mooi als deze arme lelies.”

Wat is de schoonheid van de arme bloem? Hij is in uiterste acceptatie. Hij heeft geen programma in zijn zijn om te verbeteren. Hij is hier en nu – dansend in de wind, badend in de zon, pratend tot de wolken, in slaap vallend in de middagwarmte, flirtend met de vlinders…genietend, zijnd, liefhebbend, geliefd.

En het hele bestaan begint zijn energie in je te uit te gieten wanneer je open bent. Dan zijn de bomen groener
dan dat ze er nu voor je uitzien, dan is de zon zonniger dan hij er nu voor je uitziet. dan wordt alles psychedelisch, wordt alles vol kleuren. Anders is alles kleurloos, saai en grijs.

Accepteer jezelf – dat is gebed. Accepteer jezelf – dat is dankbaarheid. Relax in je zijn – dat is de manier
waarop God je wilde laten zijn. Op geen andere manier wilde hij je laten zijn; anders zou hij je iemand anders hebben gemaakt. Hij heeft jou gemaakt en niemand anders. Om op jezelf te verbeteren is in de grond God proberen te verbeteren – wat gewoon dom is, en je zult gekker en gekker worden als je dat probeert. Je zult nergens uitkomen, je zult gewoon een grote kans hebben gemist.

Laat dit je kleur zijn: acceptatie.
Laat dit je karakteristiek zijn: uiterste acceptatie.”

Osho, The Revolution # 4

* * *


Twitter Facebook LinkedIn Volgen


Bij een eetprobleem is het van wezenlijk belang om jezelf te accepteren

Corona en de toename van eetproblematiek

De stille hel van de eeststoornis

Wil je me helpen om mensen met een eetstoornis te helpen?

Wil je me helpen het boek 'Honger naar Vervulling' nog meer in de wereld te zetten?

Er is een uitweg uit de eetstoornis