Chocolade

Zo lekker… chocolade! Ik hou van 85% pure chocolade…

Er was een tijd dat ik een hele plak in een keer opat. Ik dacht: het is pure chocolade, dus er zullen wel heel weinig calorieën inzitten.

Maar mijn lichaam vertelde me iets anders… mijn gewicht steeg gestadig…

En uit de tijd van mijn eetproblemen (anorexia en boulimia) wist ik dat diëten funest is, en hoe meer je jezelf ontzegt waar je erg van houdt, hoe harder het zich aan je opdringt. Logisch natuurlijk…

Ik merkte ook hoe tricky mijn mind was: die fluisterde me dan in: ‘vandaag heb je zoveel emoties moeten verwerken, nu verdien je een extra chocolaatje.’ Of: ‘je hebt zo hard gewerkt, dat moet beloond worden met een extra stukje chocolade.’

Ik zag dus hoe gevoelig ik was voor een extra traktatie.

Toen bedacht ik een goed plan: ik sprak met mezelf af dat ik elke dag één partje chocolade kreeg, en op zondag twee! Dus als ik de neiging kreeg om een extra chocolaatje te nemen op een andere dag dan zondag, dan dacht ik: dat is zonde om dat te doen, want dan doorbreek ik het plezier dat ik heb door juist op zondag dat tweede chocolaatje te nemen. Dat plezier was er juist omdat ik de andere dagen maar één stukje nam.

En dat plan werkt als een trein!

Niet dat ik nooit een uitzondering maak. Als ik bij iemand op bezoek ben die mij een chocolaatje aanbiedt en ik heb er die dag al een gehad, dan denk ik soms: dat is oke. Nu doe ik het uit gezelligheid.

* * *


Twitter Facebook LinkedIn Volgen


Chocolade

Corona en de toename van eetproblematiek

De stille hel van de eeststoornis

Wil je me helpen om mensen met een eetstoornis te helpen?

Wil je me helpen het boek 'Honger naar Vervulling' nog meer in de wereld te zetten?

Er is een uitweg uit de eetstoornis