Omgaan met shit in het hoofd

Een zoeker naar de waarheid stelt aan Osho een vraag over het gadeslaan van heel veel shit die door haar hoofd gaat en Osho antwoordt:

"Het is natuurlijk, dus voel je er op geen enkele manier depressief door. Wanneer je dat doet, is het onmogelijk om er vanaf te raken omdat je al je energie eraan verliest.

Mensen die geïnteresseerd raken in meditatie beginnen zich vroeger of later hopeloos te voelen, omdat het gekakel van de mind nooit lijkt te stoppen; het gaat maar door en door, en hoe meer je probeert er een eind aan te maken, hoe meer het oppopt. Heb geen haast en neem geen enkele negatieve houding
erover aan.

Zelfs shit kan gebruikt worden; het kan goede mest worden. Dus ben er niet negatief over. We gaan het gebruiken. Er is geen betere bevruchting dan shit, en wanneer je een roos ziet uitkomen, is het vanwege de
mest. Meditatie komt tevoorschijn vanuit de mind. Het is no-mind, maar die is gebaseerd op de mind. Het is net zoals een lotus geboren wordt uit de modder, gewoon ordinaire modder.

En ten tweede: probeer het niet te stoppen. Ben losjes.
Vertel de mind om gewoon door te gaan en om zijn trip af te maken. Blijf onbezorgd, alsof je er helemaal niets mee van doen hebt, alsof het gewoon een verkeersgeluid is - en dat is het ook. Het is een motor die continu doorgaat vanaf het tijdstip van je geboorte tot aan je dood. Hij gaat door met geluiden te maken, met te kakelen, te repeteren, projecteren, zich het verleden te herinneren, de toekomst te wensen. Accepteer het met afstandelijkheid.

Geleidelijk aan zul je zien dat er een afstand ontstaat en de afstand tussen jou en het lawaai van de mind wordt steeds groter en groter en ruimer en ruimer. Op een dag zul je je plotseling realiseren dat het
er niet is. Er is een enorme stilte. Momenten lang zul je je realiseren dat alles stopt, en dan begint het opnieuw, maar jij blijft op een afstand.

Blijf op afstand, zelfs van het stoppen, omdat je wanneer je je er teveel in verheugt, je onmiddellijk afgeleid wordt. De mind zal er weer tussenkomen en diens hele functioneren zal weer beginnen. Wanneer het stopt is dat oke. Wanneer hij weer begint is dat ook oke.

Maar dit is hoe de afstand wordt gecreëerd - en deze afstand is meditatie. Zoals ik het zie, is er niets nodig. Ben eenvoudigweg niet bezorgd en sla gade. Dat woord 'gadeslaan' is een beetje te positief - gadeslaan plus afstandelijkheid. Dan wordt het gevaar van dat positieve gadeslaan vermeden - een passief gadeslaan."

Dus wanneer je lijdt aan deze beproeving - zoals iedereen doet - probeer in ieder geval iets een beetje anders te doen, zoals het passief gadeslaan van je gedachten alsof ze niet aan jou toebehoren.

* * *


Twitter Facebook LinkedIn Volgen


Omgaan met shit in het hoofd

Corona en de toename van eetproblematiek

De stille hel van de eeststoornis

Wil je me helpen om mensen met een eetstoornis te helpen?

Wil je me helpen het boek 'Honger naar Vervulling' nog meer in de wereld te zetten?

Er is een uitweg uit de eetstoornis